Vad sägs om en köttfärsbulle?
Tänkte såhär: "perfekt att ha i frysen när någon skriker efter maaaat!" =)
Köttfärsen inga konstigheter, brödet inga konstigheter...ett batteri med "nyttiga", i alla fall "matiga" bullar i frysen...=)
Min tanke var från början att göra piroger. Men efter att ha insett att jag inte skulle hinna till jobbet i tid om jag skulle stå och "pilla" med en massa småpiroger, kom jag på denna geniala idè!
ca 40 stycken
Degen
50 g jäst
2 dl grahamsmjöl
ca 13 dl vetemjöl
1 dl kesella
2 msk linfröolja (kan såklart uteslutas, men bra med omega 3!)
5 dl mjölk eller vatten (jag tog hälften hälften...)
1 tsk salt
1 ägg till pensling
oregano (jag hade torkad)
Köttfärsen
800 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
vitkål eller savoykål finfinhackat(efter tycke och smak)
morötter (finfinhackat-eller riven)
tomatpuré
Sweet chilisås
salt & peppar
Gör så här:
Börja med degen. Precis som när du bakar bullar. Värm mjölken eller vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Lös jästen med vätskan och lägg i kesella, salt och mjöl. Spara ca (!) 4-5 dl till utbakningen. Låt jäsa ca 40 min.
Under tiden gör du köttfärsen!
Finfinhackat!
Bryn färsen med kryddorna en stund, sedan i med grönsakerna och tomatpurén och låt koka tills den känns klar. Ställ åt sidan att svalna!
Jobba ihop degen och dela den sedan i två bitar. Kavla ut vardera degbit och lägg på hälften av färsen på vardera.
Rulla ihop från långsidan. Skär 20 skivor och lägg i papperformar (bullformar)
Låt jäsa ca 30 min till...
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö lite oregano på toppen.
2 kommentarer:
Så perfekta att ta med på utflykter! Dessa ska jag prova.
Detta är ju fiffigt,skall testa detta ;)
Skicka en kommentar