tisdag 26 januari 2010

Köttfärsbullar



Vad sägs om en köttfärsbulle?

Tänkte såhär: "perfekt att ha i frysen när någon skriker efter maaaat!" =)
Köttfärsen inga konstigheter, brödet inga konstigheter...ett batteri med "nyttiga", i alla fall "matiga" bullar i frysen...=)
Min tanke var från början att göra piroger. Men efter att ha insett att jag inte skulle hinna till jobbet i tid om jag skulle stå och "pilla" med en massa småpiroger, kom jag på denna geniala idè!



ca 40 stycken

Degen

50 g jäst
2 dl grahamsmjöl
ca 13 dl vetemjöl
1 dl kesella
2 msk linfröolja (kan såklart uteslutas, men bra med omega 3!)
5 dl mjölk eller vatten (jag tog hälften hälften...)
1 tsk salt
1 ägg till pensling
oregano (jag hade torkad)

Köttfärsen

800 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
vitkål eller savoykål finfinhackat(efter tycke och smak)
morötter (finfinhackat-eller riven)
tomatpuré
Sweet chilisås
salt & peppar

Gör så här:

Börja med degen. Precis som när du bakar bullar. Värm mjölken eller vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Lös jästen med vätskan och lägg i kesella, salt och mjöl. Spara ca (!) 4-5 dl till utbakningen. Låt jäsa ca 40 min.
Under tiden gör du köttfärsen!


Finfinhackat!


Bryn färsen med kryddorna en stund, sedan i med grönsakerna och tomatpurén och låt koka tills den känns klar. Ställ åt sidan att svalna!



Jobba ihop degen och dela den sedan i två bitar. Kavla ut vardera degbit och lägg på hälften av färsen på vardera.



Rulla ihop från långsidan. Skär 20 skivor och lägg i papperformar (bullformar)


Låt jäsa ca 30 min till...
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö lite oregano på toppen.


Jag hade dem inne på 225 grader i ca 10 min, eller tills de fått fin färg!





Et voilà!


2 kommentarer:

Remsan sa...

Så perfekta att ta med på utflykter! Dessa ska jag prova.

duva sa...

Detta är ju fiffigt,skall testa detta ;)