tisdag 5 januari 2010

Dessert a la Vickan, Matplatsen.com


Lite helg igen, trettondagsafton.
Jag har hittat en likasinnad matlagerska och hennes blogg, vilken jag säkerligen kommer hämta recept ifrån fler gånger än denna! Jag fick betyg MVG här hemma från make och plastson (det lät inte så roligt) Han har ett namn; Robin =)(ska bli kul att se hur google translate översätter detta!)
Det var verkligen gott!

Här kommer hennes recept!

Till 4 port:

2,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
125 gram mascarpone

Marinerade jordgubbar:
vaniljstång
8 st basilikablad
2 dl socker
2 dl vatten
1 st liten nypa svartpeppar
16 st jordgubbar

Kardemummaströssel:
2 msk krossade digestivekex
2 msk vetemjöl
1,5 msk smält smör
1,5 msk socker
salt
malen kardemumma

Chokladmoussen:
Koka upp grädden.Bryt chokladen i bitar och rör ut i grädden. Häll upp i en bunke och ställ kallt 8 timmar.
Vispa chokladsmeten till ett fast skum. Vispa mascarponen i en separat bunke och rör sedan ner den i chokladsmeten.

Jordgubbarna:
Snitta vaniljstången på längden.Hacka basilikan grovt. Koka upp vaniljstången, basilikan, sockret, vattnet och svartpeppar till en lag. Häll upp i en skål, ställ i kylen och låt svalna. Ansa jordgubbarna och dela i kvartar. Vänd ner i sockerlagen och låt dem dra några timmar.

Strössel:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut kexsmulor, mjöl, smör och socker på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kardemumma och en aning salt. Baka tills smulet fått lite färg. Rör om då och då så att allt blandas. Och håll koll så att det inte blir bränt.


Inga kommentarer: