fredag 28 september 2012

Sega maränger med choklad & hackade nötter


Gudagoda, men framförallt: supersnygga!?;)


5 äggvitor
4 dl strösocker
100 g mörk choklad med bra kvalié


1. Vispa ägg & socker till "hård" konsistens i rostfri bunke
2. Ställ bunken över vattenbad med termometer. Vispa kraftigt hela tiden tills temperaturen uppnått ca 65 grader.
3. Ta därefter bort bunken men SLUTA INTE vispa! Fortsätt vispa, för nu skall smeten kylas ner igen UNDER VISPNING, till den uppnått ursprunglig rumstempererad temp. Viktigt att du inte slutar vispa, då marängerna annars kommer sjunka ihop i ugnen (Leila Lindholm).
4. Smält chokladen och blanda sedan i den när smeten svalnat. OBS! Rör bara lite för att få den snygga kontrastfärgen vit/brun i marängerna. Rör kanske 2 drag bara!


5. Klicka ut smeten i lagom stora bitar på en bakplåtsklädd bakplåt
6. (Valfritt: rosta blandade nötter och hacka. Fördela uppe på marängerna)7. Sätt in i ugnen (varmluft) ca 130 grader, 45-55 min. 


Et Voilà!!Jag är såå stolt att jag lyckades denna gång!
Ikväll ska de provsmakas med en klick vispgrädde!! :)


Ha en underbar helg alla!

KRAM

3 kommentarer:

Camilla sa...

Åh, så snygga! Sådana här måste jag göra! Har ju alltid minst tio äggvitor i kylen..det här är ett perfekt sätt att bli av med dem på :) Det är ju faktiskt lördag i morgon... Tror det blir marängsviss!

Fru Matglad sa...

Tack Camilla! Åntligen en som kommenterar!!! ;)) Alltid roligt att få lite feed-back...:)Hoppas nu alla här hittar till din finfina blogg också!!
Tack!

Anonym sa...

Ser jättegoda ut! Håller på att baka dem nu. Det jag saknar är en temperatur på ugngen. Så jag chansar på 130°. :)/ Jeanette