Receptet är Vickans på Matplatsen!
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora
125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
Russin om man vill!
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling, pärlsocker att strö över
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm upp till 37 grader.
Rör sedan ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit).
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm.
P.S Kolla gärna in hos Bloggfamiljens bloggar! D.S
1 kommentar:
Tack för titten på min blogg, uppskattas. Du har också en fin och inspirerande blogg...//Åsa
Skicka en kommentar