söndag 23 september 2012

Ugnskokta räkfyllda pengasiusfiléer med vitvinsås

Citronglassfyllda citroner


Myyyycket citron nu!! ;) Men det är ju fullt med C-vitaminer, så det skadar väl inte!?

Ytterligare ett underbart recept från Matplatsen och Victoria.
Kan verkligen hålla med om att detta kommer bli en favorit här hemma! Väldigt enkelt och väldigt gott blev det! Ok, lite pill med att få ut citronköttet...men väl värt besväret! ;)

4 portioner



4 citroner

2 äggulor
1,5 dl florsocker
2 msk citronsaft
2 dl vispgrädde
Skär av toppen på citronerna. 
Gröp ur citronerna med en liten vass kniv och en sked. 
Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål. 
Vispa grädden hårt och blanda ner äggsmeten. 
Skär citronerna så att de blir plana i änden och fyll dem med glassmeten. 
Ställ dem i en form. Häll glassen som blir över i en liten skål. 
Frys allt i minst 4 timmar. 
Skeda glassen som blev över och lägg som en topp på citronerna. 
Servera!



söndag 2 september 2012

Wook-Söndag!


I vår familj är det så: det den ene älskar, hatar den andre!
Ikväll lyckas jag göra en nöjd  ialla fall...alltid nåt!;)

söndag 24 juni 2012

Midsommartårta!

Så simpelt, men ändå så ger det en liten extra krydda på den hemmagjorda tårtan! Köp "Fresta´s" jordgubbsmouuse och tillaga enl. förpackningen, och lägg sedan denna i ett av lagren i tårtan! Ger en fräsch, god kombo...promise! F.ö har jag med marzankräm, grädde och ett tunt lager med hallonsylt..Go midsommar!!
Midsommartårta!


tisdag 8 maj 2012

Semester!!!

Så, framme hos Jonas på Sturup Airport Hotel!
Gillar människor som vet hur man ger för att få lite guld i tillvaron!!
TACK Jonas! Nu börjar vår semester en hel vecka!!!

tisdag 1 maj 2012

Finpresent! ;)

Min man var lyrisk...
Han fick en present av en vän som hittat "den perfekta presenten"...
Kan inte annat än att hålla med!!
Så cool!...:)

Rabarber & Hallonpaj!


Till en pajform ca 24 cm i diameter behövs ca:

4 rabarberstjälkar + 2 dl frysta hallon
2 dl havregryn
1,5-2 dl vetemjöl
150 g smält smör
½ dl sirap
4 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Blanda i havregryn, vetemjöl, vaniljsocker sirap och blanda runt.
Tärna rabarbern i slantar och lägg tillsammans med de frysta hallonen i en skål.
Strö över 1 msk potatismjöl och 1 msk strösocker och blanda runt.
Häll rabarber och hallon i botten av en pajform.
Fördela havresmeten över rabarbern och hallonen och sätt in i ugnen till den fått lite fin gyllenbrun färg, ca 15 min 175 grader.
Servera med en god vaniljglass, typ SIA vanilj ekologisk...eller hemmagjord!

Bon app!! ;)

fredag 30 mars 2012

Vaniljpannacotta!



4-6 port

1 dl Dansukker Gelésocker Multi
4-5 dl grädde
1 msk vaniljsocker

Blanda grädde, socker och vaniljsocker och koka upp i en kastrull.
Låt koka i ca ½ minut.
Häll upp i skålar och låt svalna/ställ i kylen.

Hallonsås

Lägg ca 2-3 dl frysta hallon i en kastrull
Ringla över ca 2 msk sirap och någon tesked vaniljsocker.
Låt koka ett par minuter och servera sedan varm/ljummen till pannacottan.

lördag 18 februari 2012

Bebismys

Detta är Nils.
Nils är en gosig bebis på sådär 5 månader.
Underbara lille söte unge!
Tack till Nils mamma Tina, som trots hon har lille Nils att ta hand om, fixar våra manar!:-)
Puss & Kram

Chokladsufflé


Alla kollar väl på "Mästerkocken"??
Därav denna inspiration...
En sufflé ska ju vara lite hård på ytan men krämig inuti, sen ska den helst resa sig i ugnen också, och tas ut i rättan tid, så den inte står inne för länge, för då sjunker den igen, inte så lätt alla gånger, men denna gång lyckades jag! =)



4-6 st.

1 dl vispgrädde
3 ägg
2 msk socker
½ krm salt
100 g god mörk choklad
Lite smör och socker till formarna
Vispgrädde och ev. frukt till servering
Gör så här:

Smöra och sockra formarna
Koka upp grädden och dra sedan kastrullen åt sidan
Lägg i chokladen och låt den smälta, häll sedan i saltet
Dela äggulor och vitor
Vispa äggvitorna tillsammans med en matsked av sockret till hårt skum häll sedan i resten av sockret och fortsätt vispa en stund till. Smeten ska bli som marängsmet, och ska stanna i bunken när du vänder upp och ner på den!
Rör sedan i en äggula i taget i chokladsmeten
Vänd försiktigt ner chokladsmeten i marängsmeten så allt blandas
Häll upp smeten i de smorda formarna och ställ in i ugnen ca 10-12 min
Det är HÄR det gäller. Håll koll på när de reser sig, låt de resa sig till du tycker att de inte reser sig mer, ta sedan ut och servera genast!

Mandelparfait

Gillar ni smaken av mandel, i en gräddig glassdessert, så är detta något att rekommendera!
Detta är nostalgi för mig. I den första egna kokbok jag fick när jag flyttade hemifrån, har jag skrivit ner detta recept som det första, ni vet längst bak i boken (Vår kokbok) där det finns några blanka sidor "Egna anteckningar" eller något i den stilen...DÄR har jag skrivit ner detta recept, som då var en favvo..;)




Mandelparfait 4-6 pers

1 dl mandel
2 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
saft av ½ citron
½ dl flagad mandel (valfritt)

Gör så här:

Skolla och skala mandeln
Vispa äggulor och florsockret poröst
Rör försiktigt ner äggsmeten i grädden
Blanda i mandeln och citronsaften
Häll smeten i en form som rymmer ca 1 liter.
Ställ i frysen minst 4 timmar
Ta fram ca ½ timme före servering och ställ i kylen
Stjälp upp på ett fat och strö ev. flagad mandel över.

Bon app!



Flitigt använd kokbok!! =)

;)

fredag 13 januari 2012

Fläskfilé med paprika & sweet chili

Hey alla!
Hoppas ni alla mår bra där ute!
Jag känner mig lite tjatig med det vanliga "tugget" att det inte funnits så mycket tid för stundande tenta...blablabla. Så, jag hoppar det där tugget! ;)
Nåväl nya krafter nya tag! 
Åkte till Maxi för att fylla upp ett ekande kylskåp, utan inhandlingslapp...
Klarade fixa till en middag, som blev helt ok!
Känner lite press nu, då recepten här på bloggen också ekar, liksom mycket annat här i huset...
Gjorde i princip samma grej som det recept jag tidigare lagt ut med räkor (och kyckling för den delen). Gillar man dessa smaker, so why not?




För ca 4 pers:
2 fläskfiléer
ca 3 dl creme fraiche
1 liten paprika
1 dl sweet chili sås
2 vitlöksklyftor
Salt & Peppar

Skär fläskfiléerna i 2 cm tjocka skivor och tryck till lite lätt, så de plattas till.
Låt dem bli rumstempererade innan stekningen! (Tips för bättre kött!)
Bryn lite hastigt på medelstark värme så det får färg.
Lägg i en ugnssäker form.
Blanda creme fraiche, sweetchili och vitlök i en bunke och häll över köttet i formen.
Ställ in i ugnen på ca 200-225 grader i ca 15 min (eller tills den fått lite gyllenfin färg ;)) Tiden beror på hur mycket köttet är förstekt, och tjockleken på köttbitarna. Ofta tar man i för länge, vilket gör köttet torrt, så våga chansa lite ;) Från det man tar ut köttet, fortsätter graderna faktiskt att stiga! De gånger jag lyckats få det perfekt, ja det är en "hiskelig" skillnad på köttet, om man tar bort de där extra minuterna i ugnen (för-att-vara-säker-på-att-det-är-genomstekt-försäkerhets skull...;))

Valfritt tillbehör! (Vi hade klyftpotatis, men pasta tror jag hade blivit bäst till..)



måndag 9 januari 2012

21 års kalas!

Ursäkta dålig bildkvalité!..Tagen med mobilkameran, vilken inte ger något vidare bra bilder när det är mörkt!
Lilla Agnes och morbror;)
Nya fotbollsdojor!
Måste provas direkt...;)



Lille Jonis 21 år..snart. Igår firades han med goa människor och god mat!
Tack Bosse, Angela o Jonathan!

torsdag 5 januari 2012

Ugnsbakad lax med sparris, vitvinssås & kokt potatis


Lite enkel lax & vitvinsås med kokt potatis & sparris blev kvällens middag här i huset.
Veckan har präglats av plugg, plugg och lite Wordfeud..;) Jag blir ganska lätt biten av sånt som är roligt, vilket detta med Wordfeud verkligen var!! För er som inte testat..gör det!..